Quantcast
Channel: Ruckelhäxan Stjärnkraft
Viewing all 734 articles
Browse latest View live

Med vaselin på linsen ;o)

$
0
0
SJÄLV HAR MAN nått den åldern när det enbart kan ses som en fördel att propparna går och det blir att ta till stearinljus som belysning. Och eventuellt sällskap får gärna lida av ett visst mått av skumögdhet ock­så, för det gör då rakt ingenting numera. Skitiga brillor, med gott om fingermärken och sånt, kan också vara bra.

Men även en ”charmig” trädgård ser mer inbjudande ut om man kletar lite digitalt vaselin på kameralinsen! Den här årstiden känns det som jag inte gör något annat än lägger upp bilder på blommor och blad, så därför har jag idag roat mig med att fibbla lite i Photoshop.

Bland annat skapade jag mig ett eget s.k. funktionsmakro, som med bara en knapptryckning resulterar i ett foto med ”trasiga kanter”. Det här är en grafisk finess som normalt kräver ett oändligt antal hand­grepp, vilkas inbördes ordning jag ofrånkomligen hinner glömma bort mellan gångerna.

***

Aklejor, aklejor och ännu mer aklejor ... De frösår sig i sådana mängder att det nästan börjar vara ogräsvarning på dem. I alla rabatter utom den jag sådde i, i grönsakslanden, i häckarna och t.o.m. i rena, rama gruset.


Stjärnflockan här under är en älsklingsblomma. Tacksamt nog verkar den trivas där jag satte den, för plantan är i år rejält mycket större än ifjol. Den kunde däremot få sätta igång med att fröså sig. Aldrig är man helt nöjd, huh? Dessutom skulle jag så himla gärna vilja ha den i andra färger än vitt också. Någon som har frön att dela med sig av..?


Och något som verkligen trivs i min sandiga jordmån är plymspirea! De här två vid det här laget jättelika ruggarna var för bara tre år se­dan magra skrakor. De är döttrar till moderplantan, den jättelika, som fanns på ruckelgården redan när jag köpte huset. Med spade, järnspett, såg och yxa lyckades jag med risk för liv – och framför allt lem – lösgöra ett par småbitar av moderroten, men när man ser dem idag skulle man kunna tro att de vuxit här nästan lika länge som sin mamma.

Klicka HÄR för att se en bild från sommaren 2010, där en av spireorna är i förgrunden. Tillväxten har varit otrolig, ska jag säga.


Men nu ska jag gå ut och avreagera mig på någonting. Med posten idag kom det för jag vet inte vilken gång i ordningen ett fullständigt absurt brev från FPA, som är så huvudlöst till sitt innehåll, att jag är tvungen att lugna ner mig c. 50° innan jag ens kan förmå mig att blogga om det.

Putsa silver utan gnid

$
0
0
DET HÄNDER INTE ofta, men det händer ibland, att jag får för mig att putsa min mammas lysningsljusstakar i silver från 1956. ”Ibland” in­ne­bär att de alltid hinner bli nästan svarta av oxidering.

Att ägna timmar åt att gnida på en stake är inte min grej, när det går så mycket enklare att bara doppa den.
Skäms, alla ni, som nu fick konstiga asso­cia­tio­ner!


Man tager ett lämpligt kärl i glas eller rostfritt stål, i botten lägger man ett lager helt vanlig aluminiumfolie från kökslådan. Sedan kokar man upp vatten, blandar det med helt vanligt koksalt från köksskåpet och ställer ner sitt silver.

Lindrigt missfärgade föremål blir rena på bara några minuter, medan sånt som hunnit bli så svart som mina ljusstakar tar 15-30 minuter. För bästa resultat gör man dessutom om proceduren en gång.


Här nedan ser man tydligt hur effektiv metoden är. Ser ni den skarpa gränsen på bulben ovanför foten? Det är inte svårt att inse att det här är ett toppensätt att rengöra sina silversmycken också. Såna har ju en tendens att bli svarta med tiden de med.


När silvret badat färdigt sköljer man det rent från saltvattnet och tor­kar/efterpolerar med en torr, mjuk trasa.


Proportionerna för saltbadet är 1:10, dvs 1 del salt och 10 delar ko­kan­de vatten.

FPA, once more

$
0
0
HÄROMDAGEN SKREV JAG att jag fått ett brev från allas vår fa­vo­rit­instans, FPA. Ännu ett bidrag till den strida floden av absurditeter som väller fram genom deras ut-korgar, denna gång med rubriken: ”Allmänt bostads­bi­drag: vi behöver en ny ansökan”


Eh..? Vad är nu detta?! Det här hushållet har sedan i våras inte något bostadsbidrag mera! Dessutom uppges orsaken till behovet av en ny ansökan vara: ”Änd­ra­de må­nads­in­komster från 1.4.2012(reha­bi­li­te­rings­stöd)”

Jamen, jaha. De menar alltså den retroaktiva invalidpension som de mottog en ansökan om den 18.4.2013, men som det tog dem två hela må­na­der (!) att klämma ur sig ett beslut om, trots att s.k. sista pen­sions­anstalt redan den 19.4 givit sitt godkännande.

En retroaktiv pension, vars beslutsunderlag hade behandlats för länge sedan, eftersom jag t.o.m. 31.3.2012 hade invalidpension. En retro­ak­tiv pension, som de tidigare felaktigt avslagit, eftersom de sakkunniga läkarna diagnosticerat sig fram till att det enda som fe­la­des tanten var långvarig frånvaro från arbetslivet och inte hade för av­sikt att bereda sjukvården möjlighet att slutföra pågående ut­red­ning­ar, sätta in ade­kvat behandling och med lite tur få kärringen upp på banan igen.

Just så, ja. Det var en spännande, sprillans ny vinkling på hur man kan utsätta en enskild medborgare för systematiskt trakasseri. Upp­fin­nings­ri­ke­do­men tycks vara gränslös.

Därför noterar jag med intresse skrivningarna: ”Om vi inte får din an­sökan kan vi inte fortsätta att betala ut bostadsbidrag. ” respektive ”Rätten till bidraget kan ha upphört under den tid för vilken det redan har betalats ut.”

”Fortsätta betala”..? Fortsätta med vadå? Här lyfts ju för fan inget bo­stadsbidrag!

”Kan ha upphört”..? Det låter ju helt vansinnigt, att jag ska belastas för att jag i efterskott, mycket försenat, till sist får den pension jag he­la tiden haft rätt till. Meanwhile har jag under ett helt år varit hän­visad till att klara vårt uppehälle på en arbetslöshetsersättning, som vida understiger vad som enligt statliga direktiv anses vara inkomst på exi­stensminimumnivå. Hur puckat får det bli?!

Tanken är alltså att jag i efterskott ska bestraffas för att jag nödgats lyfta bostadsbidrag pga att sagda instans sjabblat med min pension. Tanken är alltså att jag, på grund av att jag med mycket försening har fått min rättmätiga inkomst nu, ska krävas på återbetalning av ett bo­stads­bidrag som jag behövde . Ett bostadsbidrag som för övrigt dessutom beräknats, och fortsättningsvis beräknas, i strid med lag, och som därmed varit långt mycket mindre än vad det borde ha varit.

På något vis känns det här lika urbota korkat som Aktias fiffiga ma­nö­ver med att bevilja premiebefrielse i framtiden. Och nog tycker jag att tiden nu är övermogen för Justitieombudsmannen att få tummen ur arslet och komma med ett ställningstagande angående det klagomål jag lämnade in den 10.1.2012, så att det en gång för alla blir ordning på hur de jävla bostadsbidragen beräknas.

Nå, har jag för avsikt att lämna in den efterfrågade, nya bo­stads­bi­drags­an­sökan nu då, undrar kanske någon. Haha! Sällan pissar hön­sen konjak, brukar man säga. De får väl, som de brukar, återkräva mig på något hit­tepåbelopp igen. Då kan jag komma med ett bemötande – igen – som de i vanlig ordning inte godtar. Ärendet landar därmed – igen – som ett besvär hos Besvärsnämnden för social trygghet.

Och tiden går. Förr eller senare kommer dessutom det här dys­funk­tio­nel­la, sociala systemet att kollapsa under sin egen tyngd. Det är bara att bida sin tid.

To be continued ...

Av princip ...

$
0
0
... BORDE JAG EGENTLIGEN fylla i den där ansökningsblanketten, när jag tänker närmare efter. Bara för att i rutan för tilläggsuppgifter kun­na skriva att jag anhåller om att det allmänna bostadsbidraget retro­aktivt ändras till ett bostadsbidrag för pensionstagare! Ett sånt skulle jag nämligen haft rätt till som invalidpensionerad, och det har jag ju blivit nu, i efterskott :o)

Ett bostadsbidrag för pensionstagare skulle ha varit ungefär dubbelt så högt som det allmänna bostadsbidrag jag lyfte. Så av princip ...

Sökes: draghjälp

$
0
0
JAG HAR TÄNKT att jag skulle vinna mig en flådig kaffemaskin i en täv­ling hos finska tidskriften Kodin kuvalehti. Det hela går ut på att man ska dokumentera sin vardag och i det här fallet fotografera en penal.

Mitt bidrag är en bild på en jag designat och virkat alldeles själv. Så hörni, klicka på bilden och flytta er till tävlingssidan! Peka sen på fotot och klicka på ”Tykkää” (svenska: ”Gilla”), så förbättrar ni era chanser att bli bjudna på riktigt de luxe-kaffe hos mig när ni hälsar på :o)
Förutsatt att ni gillar den, förstås.

Man fååååår tweeta eller gilla på Fejan också. Låt för all del inte mig stå i vägen ;o)

Sommarfägring så att man blir sluuut

$
0
0
EN AV SOMMARENS fröjder måste väl ändå vara att kunna hänga tvätten på tork utomhus i fläktande, ljumma vindar? Det skänker mig helt enkelt en barnslig glädje att se det bländvita fladdra på linan och det är snudd på att jag sommartid till och med gillar att hantera tvätt.


Alldeles bredvid min torkställning har jag Glaspalatset, mitt växthus. Där växer det i regnskogsaktig takt just nu och slanggurkorna är på god väg. Under extra ”växthus” av PET-flaskor som jag kapat bott­nar­na av försöker jag rota toppsticklingar av luktolvon, som jag tiggde till mig alldeles nyssens. T.v. verkar det gå vägen.

Och rosornas blomning är så nära, så nära nu. Klätterrosen 'Wrams Gunnarstorp' stoltserade igår med sin första, perfekta knopp, som idag på morgonen var fullt utslagen. Övriga busk- och klätterraringar är på gång de med, så räkna med rosbilder till lust och leda framöver!


Men just nu är det pionernas tid, som väl ingen kunnat undgå? Min gu­la 'Garden Treasure', ny för året, har bara en enda blomma. Men vilken skönhet! De två jätteruggarna med min namnlösa, djuprosa pion glöm­de jag i år att stötta upp innan det var för sent, så här formligen väller det blommor över backen.

Sen måste jag bekänna färg ... Jag har aldrig förr haft så mycket som en endaste dahlia i min trädgård, men vem kan väl motstå en så här ljuvlig, rosa sak..?


Min likaledes namnlösa (jag borde veta, men har glömt) doftpion i rosa och vitt är gårdens riktiga stolthet och den kom jag minsann ihåg att stöda upp. Speciellt i skymningen är ”busken” nästan överjordisk, när de vita blommorna lyser i skumrasket.


De rosaröda är vackra de med, men kan nog sägas stå mer för över­flöd än andlös skönhet. Här i sällskap med min japanska dvärgpil, som har ett tilltalande, spräckligt bladverk i rosa, vitt och grönt.


Hur – jag säger HUR– ska man hinna ta in all denna skönhet? Hur ska man kunna lagra intrycken inför vintern och lyckas plocka fram dem när det känns som allra tyngst..? Tack i himlen för bloggen, säger jag! Den gör det ju faktiskt lite lättare.

Och vet ni vad? Närmsta grannen påstod igår att han sett rådjur skut­tande rätt genom min trädgård!! Men för sjutton, ska det inte räcka med myror, bladlöss, gröna larver m.m? Ska man få rådjursproblem nu också, mitt i stan?!
Inte kan väl ryktet redan ha gått om att jag planterat dahlior..?

Om föda och ofrivillig sällskapslöshet

$
0
0
VÅR DEL AV världen är numera full av ett oändligt antal människobarn som, liksom jag, är ensamboende. De allra, allra flesta av oss vet hur oändligt tråkigt det blir att laga mat åt en. Det är oändligt mycket enk­lare att leva på pasta utan andra garnityr än lite olja och svartpeppar eller müsli och yoghurt eller kokt potatis i sällskap av en korv eller ett oändligt antal mackor.

Den här tiden på året är det dock inget som helst fel på att livnära sig på mackor om man residerar i ”Château Rucklet”! Just nu är pall­krags­lå­dor­na knökfulla av pepprig rucola, plocksallat av bautaformat, krispig spenat och lagombeska rädisor.

Gurkan är förvisso tills vidare av köpe­sor­ten, men nu ska det inte dröja länge innan jag kan skörda egen i Glaspalatset. Detsamma gäller för­hoppningsvis to­mater, även om mina plantor t.v. endast är i början av blomningen.

Brickan, den söta, är ur IRL- och bloggkompisen
Gunilla Wahlstens design och produktion.

Till en sån här grönfodermacka tager man sig så en mugg starkt och gott kaffe, bryggt i sin nyavkalkad bryggare av det förhatliga märket Moccamaster, och vips känns singellivet riktigt angenämt. Fast jag siktar ju just nu in mig på att ersätta bryggareländet med någonting annat, så vad den biten anbelangar kan Livet kanske bara bli bättre.


Bilden här ovan är ett porträtt av min sommarsquashodling, för året av monstermodell. Blad stora som dasslock väller ut ur pallkragslådan och under dem är det fullt med blom. Det lutar starkt åt att det blir till att laga Ruckelgurka i år igen. Många. Burkar. Ruckelgurka.

Och idag är det en fredag igen, högsommaren till trots sedvanligt tom på sociala aktiviteter. Fan vet, om jag, som alltid älskat att röra mig till musik, om ock med två präktiga vänsterfötter och mer inlevelse än kom­pe­tens, i dagsläget ens skulle klara av en svängom på dansgolvet me­ra.

Hur kan det ha blivit så? Hur mycket enstöring kan man egentligen bli innan man blir helt kockobello..? Eller bötfälld. Kan inte någon komma över och dricka ett glas rött med mig ikväll? Please..?

Vi bor på landet

$
0
0
BOR MAN PÅÅland bor man på landet även om man bor i stan. Av­stånden är oftast så korta att utsocknes besökare skrattar på sig när vi ortsbor tycker att vi behöver ta bilen för att ta oss från A till B. Av den anledningen är varken havet eller den riktiga vischan mycket mer än några minuter bort. Någonsin.

Att jag f.n. har ett liv får jag till stor del tacka väninnan S för, hon som bl.a. släpade med mig till Finlands fastland alldeles nyss. Igår gjorde hon ytterligare en humanitär insats, när hon bad mig följa med på en tur norrut på vårt sommar-Åland.

Avsikten var att hälsa på en fantastiskt vigulant och spirituell dam, 70+, som bor i ett litet torp med en därtill hörande mysig trädgård. Det lilla huset ligger precis nästgårds med en av Ålands största mjölk­pro­du­center, som vad det verkar är en man med ett visst mått av humor:


På gården finns i runda slängar 300 kossor och det begriper var och en, att den mängden mjölkstinna damer expedierar man inte för hand. Här är det toppmodernt som gäller. Ett gäng damer släpps in, travar lydigt in i fållorna och ställer sig med rumporna mot diket, där per­so­na­len flinkt kopplar på mjölkmaskinerna. När mjölkningen är klar traskar de nymjölkade lika lydigt ut i andra ändan och lämnar plats för nästa grupp.


I de jättelika stallarna är det rent, prydligt och luktar knappt av ko, mycket tack vare de automatiserade gödselskraporna. Och här finns minsann faciliteter för fruarna: en helautomatisk kliare, som går igång när någon kommer emot borsten. En sån skulle jag också vilja ha när det kliar mitt mellan skulderbladen!


Utanför kostallet står rad efter rad med vad som liknade stora trans­port­bu­rar för ett kompani grand danois på väg till utställning. Men här fanns inga hundar. I varje ”låda” bor en kalv! De har det säkert hur bra som helst, men jag tyckte ändå lite synd om dem. ”Kalv på grön­bete” kan man tydligen stryka från uttrycksförrådet när man är mjölk- och inte köttbonde. Så där frimodigt nyfikna, som jag vant mig vid att kalvar ska vara, var de inte heller.


Nåväl, till trädgården då, som var precis så där mysig som det bara kan bli på riktiga landet i kombo med ett litet, rött hus med vita knutar och glasveranda.

Mängder av gammaldags blomster, däribland ett par-tre sorters nävor jag kunde ha stulit fröplantor av på stående fot, och så en ny bekant­skap med vill ha-varning: ett av ägarinnans nytillskott i form av en rolig variant av löjtnantshjärta, Dicentra 'Burning Hearts'. Eller var det kan­ske fänrikshjärta..? Hm, det får jag visst med ålderns rätt lämna osagt.


Fredagen avslutade jag med ett glas argentinskt rött (Shiraz/Malbec), men – surprise, surprise– något sällskap till det fick jag inte.

Farväl till juni

$
0
0
TIDEN ÄR KOMMEN för svulstiga buketter, med prästkrage, mattram, daggkåpa, akleja och pioner så fläskiga att de nästan är en bukett var för sig. Stil och elegans får stiga åt sidan en stund för en or­gie i sorter, färger och former. Too much of everything kan bli rätt snyggt det med och att färgskalan skär sig med borddukens är en smäll man får ta :o)


Dagens bästa tid är för närvarande kvällen. När solen så sakteliga sän­ker sig för natten njuter jag som allra mest av ”Rucklets” trädgård. Den blir liksom väldigt fotogenisk i det dämpade skymningsljuset, med spännande kontraster mellan ljus och skugga.

Här en kombination av blåblå bergklint, violett blodnäva och kadmium­röd alunrot, som inte alls är lika intressant i skarpt dagljus:


För att inte tala om kamtjatkafetbladet vid foten av min 'Schnee­witt­chen', en gyllenguling som verkligen kommer till sin rätt i kvällningen:


Och så pionerna, förstås! På dagen känns de ärligt talat mest über­fläskiga, men så kommer kvällen ... Jag har så svårt att slita mig från gården den här tiden på året, att jag sällan kommer i säng före en god bit efter midnatt. Grannarna tycker förmodligen att jag är helt bäng i bollen, som ännu runt elvasnåret kan ses krypa runt på styva knän, ivrigt rensande åkerfräken från planteringarna. Men det bjuder jag på. Frikostigt.


För inte så många dagar sedan lämnade talgoxarnas ungar trygg­he­ten i sin holk på ”Rucklets” östsida. Idag har pilfinkens småttingar gjort detsamma, efter flera timmars ivrigt lockande från mor och far, upp­flug­na i den intilliggande lönnen. Med korta turer till boet, för att ytter­li­ga­re heja på premiärflygarna, lyckades de till slut med sin enträgna över­talning.



Med ens blev det väldigt tyst på gården, när det hungriga gastandet efter mat från bittida till sent abrupt tog slut. Och när kvällen kommer kan vi allaredan lägga juni till handlingarna. Usch, hörni, så fort det går! I år igen. Det är nästan så man kan gå och bli lite vemodig, trots att vi står på tröskeln till den riktiga högsommaren.

Fast igår fick jag faktiskt sällskap till ett kvällsglas argentiskt! Så här ska sannerligen inte hängas några läppar, även om det inte direkt handlade om att slå klackarna i taket ;o)

När ord är överflödiga

Färgsnurrigt

$
0
0
JAG VET INTE vad det är med mig i år. I vanliga fall brukar jag vara nog så petig med att planteringarna på sommarterrassen ska hänga ihop och inte ge ett för joxigt intryck. Men i år har det helt slagit slint. Så som socker på gröten klämde jag också upp Lilla A:s gamla vind­snurra på räcket, som det ultimata tecknet på att här råder komplett färgsnurr denna sommar :o)


I trappan upp står det ett otal krukor av olika dimensioner. Det är pe­largoner, fuchsior, mera pelargoner, samplantering av diverse träd­gårdsväxter och så ännu mer pelargoner. I en enda röra.

I storkrukorna uppe på själva terrassen är läget detsamma, fast värre. Här kan man inte hitta en röd tråd överhuvudtaget, om man så letar med ljus och lykta. Och som inte detta skulle vara nog, så har jag vid trappans fot hängt upp en koboltblå ampel med knallgul krasse. Håhå, jaja ...


Det enda ”smakfulla” på terrassen i år är nog min mammas urgamla cy­kelkorg av rotting, som nu får fungera som planteringskärl. Kan ni fatta att det här är resultatet av en enda köpt violplanta?!
Titta inte på fönstret i bakgrunden, tack!


Med trädgårdsarbetet är det lite grann som med städningen inomhus har jag märkt. Jag har en låång lista på sånt som tarvar en insats; sånt som inte är direkt lockande med nödvändigt, som att vända går­dens öppna komposter. Istället pysslar jag med fånigt småpill, som att frisera en flera år gammal våreld (eller om det var höstglöd), som av någon anledning överlever och överlever.


Och sen är det ju dags för fika. Komposterna finns nog kvar nästa år imorgon också.

Efter regnet

$
0
0
 

SÅ KOM DETäntligen inatt, det välbehövliga regnet. På terrassen imorse uppstod intressanta speglingar i pölarna på de våta trall­brä­dorna, som den av det hoppfällda parasollet på den här bilden. Lite färgmanipulation i Photoshop, smack på med filtret Al Fresco och presto! har man gjort sig en spännande bild av en av vardagens trivialiteter.

Tänk, den som ändå kunde photoshoppa sig själv lite grann! Bli en mer spännande och färgstarkare version av sitt gamla jag. Kanske också klä sig i ett permanent filter av mjukt ljus, så att årsringarna inte läng­re var så förbannat synliga? Eller varför inte, om andan faller på, vara så totalt motvalls som det bara går, med filtret Krackelering ställt på 100 %!

Ibland skulle det sitta fint att kunna göra om sig lite. Men då menar jag inte lagd under kniven eller ipumpad Botox eller Restylane. Nä, Photo­shop Life vore grejen! Och vem vet, med den takt tekniken går framåt är det kanske inte ens en utopi?

Hoppas vid gud att jag hunnit kila vidare innan det ”undret” inträffar, för jag är faktiskt rätt nöjd som det är. Vissa dagar.

Hur i herrans namn kan det komma sig att jag fortfarande är ogift vid min ålder?

$
0
0
DAGEN ÄR LÅNGT ifrån slut, men jag börjar bli det. Jag har grävt upp en ny rabattstump och planterat perenner, jag har klippt gräs, jag har planterat sommarblommor, jag har plockat jordgubbar, jag har tvättat upp en damejeanne, jag har rensat en snutt ogräs, jag har kokat ra­barbersylt och sist, men inte minst: jag har bakat en sjusärdeles lyck­ad tårtbotten!


Ryggen skriker.
Fötterna värker.
Axlarna känns som de går ur led vilken minut som helst.
Jag är svettig och lortig och måste duscha.
Vispgrädde måste inhandlas, liksom bensin till gräsklipparen.
Middag måste lagas och ätas.
Berget av smutsdisk måste åtgärdas efter maten.
Med mera, med mera.
Och dagen är som sagt bara barnet ännu.

Är det någon som kan upplysa mig om varför varken ork eller dagar räcker till nuförtiden?? Kanålder och singelcivilstånd ha något med saken att göra? *ironisk*

Vet ni, det lutar åt ett stort glas argentinskt i tv-soffan ikväll. Eller kan­ske hellre under stillsamt tantgung i hammocken på terrassen.

Ljuvliga juli!

$
0
0
DET ODISKUTABELT BÄSTA med juli är att alla mina rosor i tur och ordning går i blom. Alla utom buskrosen 'Frühlingsduft', som gröna lar­ver med stor effektivitet tuggat i sig alla årsskott från innan jag hann dit med såpspriten :o(

Men klättraren 'Wrams Gunnarstorp' och buskrosorna 'Schneewittchen' och 'Rhapsody in Blue' har nu bekänt färg. 'Chapeau de Napoléon', även det en buskros, är på god väg:


Min 'New Dawn' är det däremot inte mycket med i år. Det inte ohyran gjorde kål på ifjol somras, det tog vintern. Några magra stänglar och några minimala knoppar är allt hon mäktat med. Men ett nytt, kraftigt årsskott är redan en meter på höjden, så det finns hopp om livet. Fast än så länge blommar hon inte :o/

Idag är det kökskommendering sedan arla morgonstund, då jag iförd morgonrock stod vid spisen och kokade vaniljkräm – och blev med två oanvända äggvitor. Sånt slänger man inte! Så det blev till att vispa ma­­rängsmet lite så där oplanerat. En plåt mandelmaränger fick det bli den här gången.


Nåväl, nu är tårtan fylld och marsipandekoren fixad. Vad som återstår är att snoppa och dela jordgubbar, vispa och snyggspritsa grädde och sen göra vad jag kan för att få det hela att se någorlunda pro­fes­sio­nellt ut. Sen bär det ut i trädgården för att plocka blommor till en rejäl födelsedagsbukett. Är det femti som fylls så är det! Och även om ju­bi­laren är man ska han självfallet ha en blomsterhyllning också :o)

Medan marängerna stod i ugnen passade jag på att ”måla” en tavla. Motivet är förstås min älskade trädgård:

Nå’n som är sugen på en bit..?


Så ska onsdagar vara

$
0
0
 

Min present, tårtan, var faktiskt uppskattad. Och god! Jajamensan :o)

Och hahahaa, vet ni vad? Jag blev helt seriöst tillfrågad om jag åtar mig att baka på beställning. Mycket ska man vara med om här i Livet ...

Nytta – nöje – nytta – nöje ...

$
0
0
AV FÖREKOMMEN ANLEDNING livnär jag mig en hel del på ägg just nu. Har man bara sitt eget födobehov att tillse är ägg – kokta, stekta, i röra eller som omelett – ett enkelt sätt att få i sig en stor del av det man behöver. Och mina rosor tackar.

När äggen är uppätna krossar jag skalen och strör ut det under mina älsklingar. Jag menar, rosor måste ju gilla kalk. Kolla staden innanför murarna i Visby bara! Där står de överdådiga klängrosorna och växer i princip rätt ner bland kullerstenarna och är ... överdådiga. Och Got­lands jordmån är väldans kalkrik, precis som Ålands.


Mer äggskal lär det säkerligen bli, för igår slog jag till på tyll. Tårtan jag gjorde häromdagen fick mig att inse att jag behöver några modeller till för att kunna utveckla mina konditoriella krumelurer :o)


Men nog är det märkligt det här med att bo på Åland. Jag hade tänkt köpa tyllarna från svenska Bagaren och Kocken, men se det gick inte. De levererar till övriga Finland (och Norge), men inte till Åland. Eh..? Vår jävlaskattegräns mot resten av världen ställer synbarligen till det. Igen.

Lika märkligt är det, att det inte är några som helst problem att handla från det riktiga utlandet, via Amazon. Billigare blev det dessutom, frak­ten från USA inräknad. Kom inte och säg att inte världen är upp och ner numera.

Edit kl. 12:25
Efter att jag igår kväll mejlade Bagaren och Kocken om leveransstrulet har de under förmiddagen idag sett över saken. Nu går det alltså att beställa hos dem även om man bor på Åland! Föredömlig servicevilja, det måste jag säga :oD

Den Goda Ruckelhäxan strikes again

$
0
0
DEN DÄR RIKTIGT högsommarvärmen är inte alls här just nu. Fast lika bra är väl det, när sisyfosarbetet med att hålla grusplaner och -gångar fria från ogräs är aktuellt? Det är vackert med grus på gården. Det går bra fem-sex år. Men sen. Sen är det som hela universums samlade ogräsfrön gror samtidigt.

Jag borde ha underhållskrattat alla tidigare år, för det här är ett jobb som varken min inflammerade ländrygg, mina sjuka fossingar eller de förbannade artrotiska tummarna uppskattar så där över hövan :o/


Det blir många pauser. Och igår använde jag en del av dem till att i­kläda mig rollen som Den Barmhärtiga Samariten. Vid två tillfällen age­rade jag hundsjukvårdare, när det måste bytas bandage på lilla Skrot­ten. En djup reva i ena ljumsken är inget enkelt ställe att lägga om på en motsträvig patient försedd med fyra ben och en svans. Två händer räcker inte alls och fyra är fortfarande ett par för lite. Men med hjälp av en stor badhandduk virad runt framvagnen på jycken går det hjälpligt.

Förutom detta inhopp i veterinäryrket har jag och Röda Faran räddat en turistande finländare i nöd. Mitt som jag svettig och dammig stod och hackade i mitt grus dök det upp en man dragande på en kärra, av den sort man som besökare i någondera av stadens två gästhamnar får låna gratis för att förenkla provianteringen.

Plötsligt stod han bara där. Med en fladdrande karta i ett stadigt grepp och ett uttryck av höggradig förvirring i nunan. Jag studerade honom en stund. Sen hojtade jag: ”Kan jag hjälpa dig med något? Do you need any help?” Ja, ni vet, det är lika bra att vara internationell i såna här sammanhang, när det är högst osäkert om personen ifråga talar swahili eller rumänska till vardags.

På vils var han, som vi säger här på ön, och i behov av vägvisning. Gått en låång omväg hade han också och var låångt ifrån framme vid sitt mål. Så jag, för dagen uppfylld av ett övermått av välvilja mot min nästa, förbarmade mig över stackaren. Med dragkärran i skuffen och karln i passagerarsätet bad jag en stilla bön att Röda Faran skulle hål­la ihop och sen skruttibangbangade jag honom dit han var på väg.

”Gud välsigne dig!” sa han, när vi skakade tass innan vi skildes åt. Och tja, det kändes ju rätt okej med denna välmenande tillönskning, även om jag inte för ett ögonblick tror på densamme. Det jag tror på är att hjälpa andra när man kan. Det är mer begripligt och ger ett påtagligt snabbare resultat.

Skål, tammefan!

$
0
0
DET HAR VARIT en lång dag. Lånet av en Fiskars maskrosuppdragare bär skulden. Men nu sitter jag här igen en lördag, i min tanthammock och utan annat sällskap än en liten, tystlåten argentinare.


Under en mycket kort sekund övervägde jag möjligheten att dressa om, kamma det gråsprängda och hoja in till stan för att bete mig som vanliga människor. Ja, gå ut på etablissemang så här mitt i värstaste sommaren alltså.

Men jag besinnade mig lika fort som jag hunnit tänka tanken. Jag är hellre ensam med mig själv här hemma än ensam ute på rajraj, så är det bara. Och för den delen får jag alldeles strax sällskap av kom­mis­sa­rie Banks. Honom kan man stänga av om man tröttnar. En klar för­del, som alls icke är att förakta.

Så skål, tammefan! Det här är också en sorts lördag :o)

Lite trädgårdsskryt igen då

$
0
0
JOTACK, ODLINGEN AV gurkor i Glaspalatset går lite för bra. Trots att jag i år försökte lägga band på mig har jag fem plantor. Fem plantor är precis tre för många, med tanke på den mängd gurkor det blir.


Som synes är det mycket på gång nu. Och det här är bara ”bot­ten­vå­ning­en” på en planta:


I Glaspalatset växer också mandelpotatis i hinkar. Eftersom jag inte hade en aning om hur snabbt den blir skördeklar förlorade jag en hink för en dryg vecka sedan, när jag trodde det fanns nypotatis att hämta. Nix, icke en knöl. Bara massor med rottrådar med miniknölar. Så nu får resten stå där och blomma bäst de vill.

Visst är de bländvita blommorna helt bedårande?


På bärfronten ser det ut att bli gott om vita vinbär och hyfsat av de rö­da, medan min enda buske med svarta vinbär däremot är så gott som avliden. Långa, kala grenar med bara en grön tofs i toppen, det är allt i år. Låt mig säga så här: den kan lugnt räkna med att den har en dejt med spade och grepe inom en inte alltför avlägsen framtid.


Och pallkragsodligen går makalöst bra! När jag gjorde min för­mid­dags­runda för att rycka åkerfräken passade jag på att plocka med mig lite grann till dagens middag: vanlig rödbeta, polkabeta, en lätt övervuxen majrova (det växer för bra), säsongens första morot och dito squash.


I andra lådor finns det hur mycket sallad som helst att hämta och möj­lighet att plocka åt sig en näve eller två av sockerärtskidor.

Nog är det fantastiskt detta, att kunna så, odla och skörda så mycket nyttigt och gott! Jag önskar bara att odlingssäsongen inte vore så förbannat kort här uppe i vår kyliga nord. Men klimatologiskt kan man bara gilla läget eller flytta söderut. Just nu lockar inte det sistnämnda något nämnvärt, för aldrig är Åland så underbart som på sommaren.

Men vänta bara, snart är det november igen.
Viewing all 734 articles
Browse latest View live